Šis un tas par mārrutku
23. oktobris, 2016 pl. 16:16,
Nav komentāru
Intresanti, ka mārrutki aug visur. Pat Grenlandē, kur izņemot kā sniega un ledus vispār nekā nav. Līdz 16. gadsimtam Eiropā mārrutkus izmantoja tikai kā ārstniecības augus, pie kam ar tiem ārstēja pilnīgi visu - sākot no iesnām un beidzot ar aknu slimībām. Šodien ir vieglāk pateikt kādas slimības mārrutki neārstē.Barojošo vielu ziņā mārrutki ir vērtīgāki par kāpostiem, bietēm un burkāniem, bet tikpat daudz C vitamīna kā upenēs un mežrozītēs. Mārrutki satur glikozi, lizocīmu un gandrīz pusi Mendeļejeva tabulas minerālvielu, tāpēc kalpo kā spēcīga barjera dažādām parazītu un mikrobu izraisītām saslimšanām.
Ja uz galda pastāvīgi atrodas rīvētu mārrutku trauciņš un cilvēks tos regulāri lietos, viņam tiks nodrošināta bakteriocīda aizsardzība, mārrutki rūpēsies žults un urīnu dzenošu efektu, kā arī attīrīs asinis.Ja katru dienu reizes 2 tiks apēsta tējkarote rīvētu mārrutku ar medu, cilvēks var cerēt uz to, ka sen iegūts gastrīts viņu pārstās mocīt.
Mārrutki ir laba piedeva pie jebkura ēdiena.