Asiņainā mērija ar mārrutkiem un VisaMMērci #4
Šis slavenais kokteilis ir radies Parīzē. Nosaukuma leģendai ir vairākas
versijas, kuru centrā ir ir visdažādākie personāži – sākot ar Anglijas
karalieni Mēriju, kas bija katoliete un lika nogalināt daudz protestantu, un
beidzot ar kādu apkopēju vārdā Mērija, kas mazgāja grīdas kādā krogā pēc
asiņainiem kautiņiem.
Taču cauri gadiem nemainīgas ir šī kokteiļa sastāvdaļas – tomātu
sula, mārrutki, Vorčestras vai Vusteres mērce, Tabasko mērce, sāls, citrons un degvīns. Bez degvīna sanāk “Nevainīgā
Mērija”. Tradicionāli kokteiļa glāzē tiek ielikts arī ledus un selerijas
stiebrs, kuru piekož klāt.
Dzēriens tievētājiem ;)
Šis dzēriens palīdzēs ātri atbrīvoties no iesīkstējušiem vēdera
taukiem.
Sastāvdaļas:
125 grami svaigas mārrutka saknes
4 citroni
3 tējkarotes medus
2 tējkarotes kanēļa
2 cm liela ingvera sakne
Vai rīkoties šādi:
ņemam burciņu ar MārLapiņu Mārrutki ar ingveru un citronu pievienojam medu un kanēli.
Pagatavošana un lietošana: sablendē mārrutku un ingveru. Tad pievieno citronu sulu, kanēli un medu. Blenderē līdz iegūta viendabīga masa. Masu ievieto ledusskapī, stikla traukā. Trauku ar iegūto sīrupu glabā ledusskapī un lieto divas reizes dienā pa vienai ēdamkarotei pirms katras ēdienreizes. Mikstūru vajadzētu lietot vismaz trīs nedēļas.
Sutināts buciņš
Buka gaļa 1,5kg (var izmantot arī citu sarkano gaļu)
3 lieli sīpoli
2 burkāni
1 liela ķiploka galviņa
Sarkanvīns
Garšvielas, obligāti rozmarīns un timiāns
Sviests
olīveļļa
Buka gaļu nomazgā nosusina, 2 sīpolus sagriež lielos gabalos, liek traukā kurā marinēs gaļu, sagriež palielās ripās burkānus, liek pie sīpoliem pieber klāt nedaudz timiāna un rozmarīna. Uz šīm sastāvdaļām liek gaļu un pārlej ar vīnu tā lai visa gaļa būtu nosegta. Liek ledusskapī uz vismaz 12h, bet vēlams uz 24h.
Stundu pirms gatavošanas izņem gaļu no ledusskapja un atstāj istabas temperatūrā, lai gaļai nav aukstuma šoks.
Sagatavo sautējamo trauku, vēlams izmantot čuguna trauku – pīli, ko var likt
cepeškrāsnī. Sagriež lielos gabalos sīpolu un izklāj apakšā, pārgriež uz pusēm
ķiploku un ieliek uz sīpoliem. Pielej pāris ēdamkarotes olīveļļas.
Sakarsētā pannā, kurā izkausēts sviests, apbrūnina gaļu un tad liek jau
sakarsētā traukā uz sīpoliem un ķiplokiem. Gaļai pievieno atbilstošas
garšvielas papildus vēl timiānu un rozmarīnu.
Burkānus un sīpolus no marinādes klāj virsū gaļai, pusi vīna marinādes ielej
pannā, kurā apcepa gaļu un uzvāra nedaudz, lai samazinās šķidruma daudzums un
lej pie gaļas kā arī otru pusi vīna marinādes.
Ja nepieciešams pielej vēl sarkanvīnu.
Trauku nosedz ar vāku un liek cepeškrāsnī 1h uz 180 grādiem 2,5-3,5h uz 150
grādiem. Jāseko līdzi,lai nebeidzas šķidrums sautējot, ja nepieciešams pielej
vēl vīnu vai karstu ūdeni.
Labu apetīti,
protams kā piedevu noteikti iesakām MārLapiņu Mārrutkus :)
Liellopu gaļa tumšā alus marinādē ar mārrutkiem
Liellopu
gaļa tumšā alus un mārrutku marinādē
800 – 1kg liellopa gaļas
2 pudeles tumšā alus (portera tipa vai stout)
2-3 burkāni
1 puravs
Garšvielas - sāls, pipari, rozmarīns vai kādas
citas garšvielas pēc izvēles
Un protams neiztrūkstošā un galvenā piedeva –
Mārrutki
Šoreiz izvēlējāmies īstos mārrutkus mārrutkus ar bietēm!
Sagriežam liellopa
gaļu vidējos gabalos, kā gulašam. Sagriežam burkānus un puravu palielās ripās,
saliekam visu traukā, ko var nosegt ar vāku. Pievienojam Mārrutkus, garšvielas
un visu apmaisām. Tad visu pārlejam ar alu, tā lai alus visu nosedz un atstājam
ledusskapī, vismaz uz 12 stundām.
Gatavošana – no marinādes gaļas gabalus izņemam un apcepam uz pannas, tad
liekam pīlē vai kādā citā traukā, ko var likt cepeškrāsnī. Daļu no marinādes
ielejam pannā un uzkarsējam, izveidojošos mērci uzlejam gaļai, tad pievienojam
visu pārējo - burkānus un puravus. Pārlej ar atlikušo marinādi un liekam trauku
cepeškrāsnī. Sautē 3h, pirmo stundu uz 180 grādiem, atlikušās 2h uz 150
grādiem.
Labu apetīti!
Aveņu mārrutku tēja
☕Karote aveņu mārrutku
☕Karote medus
Ja gribas papildus vēl asumiņu, pievieno pus karotīti mūsu Īstos mārrutkus. Un baudi...dievīga garša ☕
